Opeens op vakantie gebeurt het: je ziet mensen van allerlei rare dingen doen. Een meisje op straat laat een papiertje vallen. Dit moet een boodschap voor me zijn! Zij begrijpen me, zij zijn een groep die mij hebben uitgekozen om bij hen te komen.

ze wil vast meer van me

Ik loop naar het papiertje toe en zie dat er allerlei letters op geschreven staan. Ik begin van de geschreven letters andere letters met elkaar te verbinden en ga nieuwe woorden maken. Mensen beginnen te lachen op straat en dan zie ik ineens het meisje dat het papiertje liet vallen, ze wil vast meer van me.

psychose

Je raakt totaal in de war over alles en iedereen. Je denkt dat het een groep is van een soort supermensen die jou hebben geselecteerd je aan te sluiten bij hen. Overal zie je verdachte figuren opduiken die jou in de gaten houden. Wat later blijkt: je hebt een psychose!

drugs en alcohol

Dit klinkt misschien een beetje als een komisch verhaal en een scene uit “Fear and Loathing in Las Vegas”, maar het is mij echt overkomen. Ik kwam thuis van die vakantie en mijn ouders zagen gelijk dat het totaal mis was met me. Ik voerde wat gesprekken met kennissen maar niemand snapte wat er met me aan de hand was. Pas na een aantal jaar zei een vriend van me dat ik maar eens naar een ziekenhuis moest gaan om eens te praten met een een psychiater. En toen kreeg ik de diagnose: schizofrenie.

“Het is een groep supermensen die mij hebben geselecteerd om bij ze aan te sluiten”

Schizofrenie is een ziekte waarbij je diverse periodes van verwardheid hebt. Dit wordt vaak versterkt door drugs en alcohol. Schizofrenie komt vaker voor dan je denkt, over de hele wereld heeft 1 op de 100 mensen last van schizofrenie. Schizofrenie kan erfelijk zijn en als in de familie psychische gevoeligheid zit is de kans groter dat je schizofrenie of een andere psychische ziekte krijgt.

behandeling

Toen ik hoorde dat ik dit had stond mijn hele wereld een lange tijd op zijn kop. Ik zat meer dan een jaar op mijn kamer waarbij ik ook straatangst heb ontwikkeld. Ik kreeg het advies om dagbehandeling te volgen. De dagbehandeling bestond uit een groepstherapie met andere lotgenoten. Maar na een half jaar dagtherapie vond men daar dat ik klaar was om weer te gaan werken. Ik raakte gestrest en merkte aan alles dat ik nog lang niet klaar was om weer te gaan werken. Ik ontvluchte steeds meer mijn – tot dan toe – veilige huis en was veel in me eentje te vinden op het waalstrandje bij de Ooij. Ik zat weer in een psychose! Dit maal zo heftig dat mijn ouders het verstandig vonden dat ik opgenomen werd in het ziekenhuis. Na een half jaar behandeling en medicijnen werd ik langzamerhand beter. Ik mocht hierna via het GGZ (tegenwoordig Pro Persona’) naar een speciale afdeling om in stappen weer te proberen op eigen benen te komen staan.

ten years ago

Dit alles is nu zo´n 10 jaar geleden. Het gaat nu goed met me. Ik heb geen last meer van psychoses en ik kan goed voor mezelf zorgen. Ik slik dagelijks medicatie en heb af en toe nog gesprekken bij Pro Persona. Ik ben van de meeste klachten af, maar heb wel degelijk moeten leren om te gaan met beperkingen vanuit mijn ziekte. Zo heb ik af en toe nog betrekkingsgedachten, dit zijn gedachten dat anderen mensen meer met jou bezig zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Verder ben ik sneller gestrest dan anderen en kan ik soms sneller somber denken. Een ander kenmerk van schizofrenie waar ik last van heb is dat ik gevoeliger ben voor verslavingen zoals gokken, roken, drugs en alcohol.

softdrugs

“ik ben gevoeliger voor verslavingen zoals gokken, roken, drugs en alcohol”

Een grote oorzaak van het te voren komen van mijn ziekte is dat er in mijn familie psychische ziektes al aanwezig zijn. Het zit dus zeg maar in mijn genen!
Maar als ik nu terug kijk naar deze periode heb ik spijt van het vele wietgebruik. Voordat ik mijn eerste psychose kreeg rookte ik vaak een jointje. Ik denk dat dit mede veroorzaakt heeft dat ik nu zo gevoelig in mijn hoofd ben.
Ik vind dan ook dat er meer gewaarschuwd moet worden over de gevaren van softdrugs. Het is lang niet zo onschuldig. Ik heb niet alleen mezelf maar veel jongeren zien afglijden.
Ik vind zeker niet dat softdrugs verboden moet worden maar er moet hiervoor wel meer voorlichting komen in relatie met psychische ziektes.

 

 

Afbeelding: ggznieuws.nl